Het verschil tussen SEO en SEA

Als (beginnend) ondernemer heb je waarschijnlijk een website voor je bedrijf laten maken en kun je niet wachten totdat je de eerste bezoekers op je website krijgt die leads misschien wel klanten worden. Echter je krijgt niet zomaar verkeer op je website. Hiervoor moet je marketing en sales activiteiten gaan inzetten. Tegenwoordig heb je een grote keuze uit beschikbare marketingkanalen waarbij er een belangrijk onderscheid gemaakt kan worden tussen online- en offlinekanalen. Onlinekanalen zijn bijvoorbeeld zoekmachine marketing en social media. Offlinekanalen kunnen print zijn zoals flyers of posters of cold calling. In dit artikelen focussen we op onlinekanalen, specifiek op zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA). Wat is het precies en wat zijn de verschillen tussen deze twee kanalen?

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie wordt in het Engels search engine optimalisation genoemd, vandaar ook de afkorting SEO. Het betekent dat je je website zo optimaliseert dat je hoger komt in de organische zoekresultaten van zoekmachines. In Nederland is Google de dominante zoekmachine en zijn er weinig andere spelers, maar in andere landen zijn er ook andere zoekmachines actief zoals Bing en Duck Duck Go.

Als je je website gaat optimaliseren dan bestaat dit groefweg uit drie aandachtspunten. Ten eerste is er on-page SEO, alles wat er op de pagina van de website zelf gebeurt. Dit is bijvoorbeeld de tekst en de afbeeldingen die je ziet. Daarnaast is er technische SEO. Hierbij wordt er gezorgd dat de techniek van je website optimaal is om zoekmachines een zo goed mogelijke toegang tot je website te geven. Dit heeft bijvoorbeeld met de snelheid en mobiele responsiveness van je website te maken. Als laatste is er ook off-page SEO, dit wordt ook wel linkbuilding genoemd. Dit bekent dat je zoveel mogelijk kwalitatieve linkverwijzingen van externe websites naar jouw website krijgt.

SEO is dus het verbeteren van de kwaliteit van je website om op een steeds hogere plek in de organische zoekresultaten van een zoekmachine te komen en op die manier meer bezoekers naar je website te krijgen.

Wat is zoekmachine adverteren?

Search Engine Advertising (SEA) oftewel zoekmachine adverteren betekent daarentegen dat je je focust op de betaalde zoekresultaten in de zoekmachines. Dit zijn advertenties en staan meestal helemaal bovenaan de zoekresultatenpagina. Hierbij hoef je geen optimalisatie activiteiten aan je website uit te voeren, maar ik het een kwestie van campagnes opzetten met Google Ads en hier budget aan toe kennen.

Laten we nu kijken naar de verschillen tussen SEO en SEA.

Het verschil in tijdsbestek – direct live versus aanlooptijd

Zoals je misschien al verwacht naar het lezen van de uitleg van SEO, kost het optimaliseren van je website tijd. Allereerst kost het tijd om de werkzaamheden ook daadwerkelijk uit te voeren. Daarnaast kost het ook tijd voor de zoekmachine om de gedane werkzaamheden te analyseren en aan de hand daarvan je nieuwe rankings te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van enkele honderden factoren en niet alleen van jouw eigen website, het is ook afhankelijk van wat jouw concurrentie doet. SEO kost dus best veel tijd, waarbij je de aanname kunt maken dat hoe meer tijd je erin stopt, hoe sneller je resultaten gaat zien, naar je moet altijd rekening houden met enkele weken tot maanden voordat je echt resultaat ziet.

Bij SEA werkt het anders. Als jij een campagne via Google Ads instelt en je website en de campagne wordt goedgekeurd, dan kunnen je meestal al binnen één dag beginnen met adverteren. Je kunt dan als je voldoende budget hebt, meteen bovenaan in de zoekresultaten staan.

Het verschil in kosten – investering versus kosten.

Zoals je net hebt kunnen lezen, kost SEO dus veel tijd. Dit kun je zelf doen of je kunt het uitbesteden aan een SEO-specialist. Voor beide geldt echter dat je vooraf tijd en dus geld moet investeren en dat je nog niet zeker weet wat je wanneer ervoor terugkrijgt. Het is dus meer een investering op de lange termijn.

Bij SEA hebben we uitgelegd dat je meteen kunt starten. De kosten zijn ook een stuk duidelijker en meestal zijn deze tweeledig; de kosten voor het opzetten en managen van de campagne en de kosten voor de advertenties zelf. Doordat de kosten direct bekend zijn, is het ook makkelijker om een business case te maken en te bereken wat de kosten opleveren en wanneer het rendabel is.

Het verschil in geloofwaardigheid – wantrouwen versus vertrouwen

Een groot gedeelte van de gebruikers van zoekmachines weet dat de bovenste resultaten advertenties zijn en dat er dus betaald wordt om hier te kunnen staan. Sommige mensen wantrouwen dit en slaan bewust de advertenties over zonder erop te klikken. Bovenaan in de organische resultaten staan levert daarentegen vaak vertrouwen op en zorgt voor een gevoel van autoriteit.

Wat past het beste bij jouw bedrijf?

Er zijn dus enkele verschillen tussen SEO en SEA. Wat het beste is voor jouw bedrijf is vooral afhankelijk van het tijdsbestek waarin je nieuwe bezoekers wilt aantrekken. Is dit zo snel mogelijk? Kies dan voor SEA. Wil je meer werken aan een duurzame investering die ook op de lange termijn resultaten blijft opleveren? Kies dan voor SEO.

Posted on March 18, 2021 in Marketing

Back to Top